Cresterile salariale promise de PSD pentru 2018 nu sunt ceea ce par. Am facut cateva calcule la rece

Joi, 22 Iunie 2017, ora 07:42
24557 citiri
Cresterile salariale promise de PSD pentru 2018 nu sunt ceea ce par. Am facut cateva calcule la rece
Foto: Arhiva Pixabay

Guvernul condus de Sorin Grindeanu a fost demis, dupa ce motiunea de cenzura pornita de PSD si ALDE a trecut de Parlament. Luni, presedintele Klaus Iohannis va avea prima runda de negocieri cu partidele si vom vedea ce ne rezerva saptamana ce vine.

Pana atunci, va propunem sa analizam o propunere a social-democratilor, caci acestia au mari sanse sa ramana la putere in continuare.

La inceputul lunii iunie, ministrul deplin al Muncii la acea vreme, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca PSD isi incalca o promisiune: medicii si profesorii nu vor primi majorarile salariale dupa calendarul discutat pana la acea data.

Practic, cresterile salariale de 100% din domeniul Sanatatii nu se vor mai aplica integral de la 1 ianuarie 2018, ci etapizat. Nici angajatii din Invatamant nu vor primi de la inceputul anului viitor majorarea de 50% promisa, ci doar 25%.

"De la 1 ianuarie 2018 toti bugetarii vor avea o crestere a salariului brut de 25%, de la 1 martie inca 25% pentru profesori, care adaugat la cresterea de 25%, inseamna de fapt o crestere de 50%. Tot de la 1 martie, medicii si asistentii au cresteri de peste 100%, ajungand la nivelul grilei din 2022", a declarat pe 6 iunie Lia Olguta Vasilescu.

Atentie! Este vorboa de salariul brut, nu de cel net.

Si nu numai atat. Legea salarizarii mai vine la pachet si cu o surpriza care nu a apucat sa mai fie dezbatuta in Parlament: PSD-istii luau in calcul, tot de la 1 ianuarie 2018, sa treaca toate contributiile platite de angajator in sarcina angajatului. Practic, salariatul va achita absolut toate darile la stat.

Informatia este la vedere doar pentru cei care stiu unde sa caute. Mai exact, e inclusa in "Punctul de vedere al Guvernului Grindeanu referitor la Legea - cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice".

Documentul arata ca "s-a avut in vedere ca de la 1 ianuarie 2018 se modifica prevederile Codului Fiscal, in sensul preluarii de catre salariat in totalitate a sarcinii de plata a contributiilor de asigurari", potrivit Curs de Guvernare.

Tragand linie, cele doua masuri (daca se vor mai aplica) vor conduce la cresteri salariale de doar cateva zeci de lei, la 1 ianuarie 2018. Dar haideti sa facem niste calcule.

In prezent, contributiile angajatorului sunt:

  • - somaj 0,5%
  • - fond de garantare: 0,25%
  • - sanatate: 5,2%
  • - fond de risc: aproximativ 0,2% (difera in functie de codul CAEN)
  • - CAS (pensie): 15,8%
  • - concedii si indemnizatii: 0,85 %
  • Total contributii angajator: 22,8 %
  • In cazul in care cresterea va fi de 25% si contributiile angajatorului vor fi transferate angajatului, cresterea neta va fi de 2,2%, potrivit calculelor Ziare.com.

    Astfel, pentru cei care primeau pana acum in mana 2.000 de lei, cresterea va fi de doar 44 lei, deci remuneratia neta va ajunge la 2.044 de lei.

    Motivul pentru care aceste masuri merg mana in mana e simplu: se poate face o crestere salariala a bugetarilor - pe hartie, ce-i drept - in acelasi timp in care deficitul e mentinut sub control, caci practic o buna parte din majorarea salariala se va intoarce la buget sub forma de taxe platite de angajat.

    Dar ramane de vazut ce ne rezerva viitorul. Luni, Klaus Iohannis va avea cosultari cu partidele parlamentare, dupa ce Guvernul Grindeanu a fost demis printr-o motiune initiata de coalitia PSD-ALDE. Aceste doua formatiuni vor face sefului statului o noua propunere de prim-ministru, insa vom vedea daca acesta o va si accepta.

    Pe de alta parte, liberalii pot fi o alternativa. Pana si seful PMP, Traian Basescu, a declarat ca seful statului ar trebui sa dea mandatul celor de la PNL. Nu in ultimul rand, USR este dispusa sa intre la guvernare, daca primeste Ministerul Justitiei si daca din Guvern nu va face parte PSD.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
    China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
    Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
    Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
    Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
    Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
    #crestere salarii bugetari, #PSD ssalarii bugetari, #salarii bugetari , #salariati