Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
A   A   A

Centura Comarnicului va fi construita de trei firme necunoscute

Centura Comarnicului va fi construita de trei firme necunoscute
Foto: Arhiva Ziare.com
In loc sa construiasca centura Comarnicului cu mari companii de constructii, care au resursele necesare pentru o astfel de lucrare, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a contractat trei societati mici, necunoscute, doua dintre ele fiind italiene. Asta, in conditiile in care lucrarea are un rol crucial: sa fluidizeze traficului pe Valea Prahovei si, astfel, sa le usureze viata miilor de romani care circula prin zona.

CNAIR a incheiat contractul pentru constructia centurii ocolitoare a Comarnicului cu Asocierea Next Level Europe SRL - Eurostrade Srl - Groma Societa di Ingegneria. Durata contractului este de 31 de luni, iar valoarea, 17.043.587 fara TVA, potrivit ZF.
Iata cateva detalii despre societatile care ar urma sa realizeze lucrarea de maxima importanta pentru Romania:

Compania Next Level Europe a fost infiintata in anul 2015 si are 18 angajati. Anul trecut a raportat o cifra de afaceri de aproape jumatate de milion de lei. Nu a facut profit. Dimpotriva, a raportat o pierdere de 477.860 lei. Actionari sunt italienii Andrea si Francesco Palla.

Eurostrade SRL are sediul in judetul Giurgiu, in comuna Comana. Potrivit siteului Finantelor Publice, ultimul bilant al societatii a fost depus in 2014, pe vreme cand aceasta nu avea niciun angajat. In 2013, societatea raportase pierderi de 13.138.066 lei.

A treia societate, Groma Societa, este o firma mica italiana de proiectare, cu pana in 10 angajati infiintata in 2014, informeaza Digi24.
Mai multi experti au sustinut ca, in aceasta situatie, riscul ca lucrarea sa se blocheze este destul de mare. Doua sunt scenariile probabile.

Potrivit unuia dintre ele, castigatorii licitatiei vor subcontracta alte societati pentru realizarea lucrarii. Ar trebui, insa, sa gaseasca unele care accepta sa lucreze un pret mai mic, iar asta nu e usor de facut. In plus, chiar daca ar reusi sa subcontracteze astfel de societati, cel mai probabil lucrarea pe care acelea o vor putea realiza va fi de slaba calitate.

Exista si posibilitatea ca societatile sa declare ca nu pot executa lucrarea. Iar asta va insemna reluarea licitatiei si rezolvarea contestatiilor. Adica timp pierdut si bani publici irositi. Merita mentionat faptul ca precedenta licitatie pentru realizarea centurii Comarnicului fusese lansata la inceputul lui 2016.
Intr-o maniera similara s-a procedat in cazul constructiei centurii de la Mihailesti, Giurgiu. Licitatia organizata de CNAIR pentru acea lucrare a fost castigata de spaniolii de la Copisa, care vreme de un an nu au construit nimic.
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 18:40

 Articol citit de 4489 ori

Citeste si: