10 lucruri mai putin stiute despre summit-ul de la Davos

Marti, 22 Ianuarie 2019, ora 10:35
10545 citiri
10 lucruri mai putin stiute despre summit-ul de la Davos
Foto: World Economic Forum

De aproape 50 de ani, in luna ianuarie se intalnesc, in orasul elvetian Davos, lideri mondiali, sefi ai celor mai mari companii din lume si celebritati.

BBC a facut o lista cu lucruri mai putin cunoscute despre aceasta intalnire la nivel inalt.

1. Numele

Se vorbeste despre acest eveniment ca despre summit-ul de la Davos, insa, de fapt, denumirea oficiala este Forumul Economic Mondial. Cu toate acestea, numele orasului-gazda a devenit sinonim cu ideea de intalnire la nivel inalt. Ba chiar organizatorii altor evenimente incearca sa-si compare evenimentele cu acesta denumire.

Insa anul trecut, cand o conferinta destinata investitorilor, oganizata in Arabia Saudita la scurt timp dupa controversata moarte a lui Jamal Khashoggi, un cunoscut critic al guvernului saudit, a fost promovata ca "Davos din desert", Forumul Economic Mondial a reactionat dur: "Ne vom proteja brandul, astfel incat sa nu existe alaturari nepotrivite".

2. Este mai mult decat o conferinta

Ambitioasa misiune a Forumului Economic Mondial este "sa imbunatateasca starea lumii". Intalnirea anuala este, din punct de vedere oficial, o conferinta: se tin discursuri si paneluri de discutii despre diverse teme, de la perspectivele economice la managementul stresului.

In realitate, insa, oamenii nu participa numai pentru a vorbi in fata microfonului. Networking-ul este o componenta foarte importanta. Intr-un spatiu destul de mic se afla, timp de patru zile, lideri importanti de business, factori de decizie din politica si jurnalisti, astfel ca intalnirile si discutiile pot avea loc foarte usor.

3. Vorbe, dar si fapte

Fondatorul Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab, a organizat prima intalnire in 1971 pentru a discuta despre practicile globale de management. Acum, temele abordate sunt mult mai diverse. Chiar si asa, criticii sustin ca sunt doar vorbe de claca. Ideea este, insa, ca adunarea de la Davos le ofera liderilor de business si din lumea politica ocazia sa se intalneasca dincolo de ochii publicului larg.

De exemplu, sud si nord-coreenii au avut primele intalniri la nivel ministerial la Davos, in 1989. Anul trecut, premierul grec si cel al Macedoniei s-au vazut fata in fata, pentru prima data in ultimii sapte ani, tot in orasul elvetian, pavand drumul catre rezolvarea disputei legate de numele Macedoniei.

4. Doar reprezentantii companiilor platesc (multi bani) ca sa participe

Singurii participanti care platesc o taxa de participare (mare, ce-i drept) sunt reprezentantii companiilor. Ceilalti vin fara sa achite niciun ban. Pentru a fi prezenti la forum, oamenii de business trebuie sa dea 27.000 de franci elvetieni (23.800 de dolari) . In plus, e musai sa fie membri ai Forumului Economic Mondial, lucru care costa intre 60.000 si de 600.000 de franci pe an.

5. Permisele de acces sunt colorate diferit

Culoarea ecusonului determina nivelul de acces al purtatorului. In acest fel, organizatorii se asigura ca invitatii importanti nu sunt deranjati de orisicine.

6. Intalnirea e dominata de barbati

In cei 49 de ani de cand are loc aceasta intalnire, barbatii au fost in numar semnificativ mai mare decat femeile. Organizatorii au incercat sa introduca anumite reguli (cel putin o patrime dintre reprezentantii companiilor trebuie sa fie femei), insa iata ca summit-ul este imaginea vie a stereotipului bogatiei: barbat, mai in varsta, cu o avere uriasa si care pare intangibil.

Totusi, disparitatea se micsoreaza cu fiecare an. In 2019, 22% dintre participanti sunt de sex feminin, procentajul dublandu-se fata de 2001.

7. Si ca tot a venit vorba de varsta...

Media de varsta este de 54 de ani pentru barbati si de 49 de ani pentru femei. Desigur ca exista si "extreme": Skye Meaker este pustiul de 16 ani care a uimit lumea cu fotografiile sale ale minunatiilor naturii, in timp ce naratorul documentarelor despre viata salbatica David Attenborough este cel mai in varsta participant (92 de ani).

8. Limbajul propriu

Termenii de business folositi in conferinte sunt uneori atat de specifici si de complicati incat nici participantii nu prea il inteleg.

9. Securitate

Avand in vedere profilul participantilor, paza este pe masura. Exista lunetisti pe acoperisuri, garzi de corp si scanere la fiecare intrare in zonele unde se tin conferintele.

10. Fiecare cu palaria lui

Participantii - fara exceptie - primesc o caciula haioasa de culoare albastra, un simbol amuzant al apartenentei la clubul elitist.

Forumul Economic Mondial de la Davos are loc in perioada 22 - 25 ianuarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#summit Davos, #Forumul Economic Mondial, #davos 2019 , #oameni afaceri