Reactia lui Adrian Nastase, dupa ce Klaus Iohannis a decis sa ii retraga ordinul "Steaua Romaniei"

Marti, 10 Decembrie 2019, ora 20:38
21414 citiri
Reactia lui Adrian Nastase, dupa ce Klaus Iohannis a decis sa ii retraga ordinul "Steaua Romaniei"
Foto: Ziare.com

Fostul premier Adrian Nastase, condamnat de doua ori pentru fapte de coruptie, considera un gest meschin decizia presedintelui Klaus Iohannis de a ii retrage ordinul "Steaua Romaniei".

"Klaus Iohannis a inceput sa construiasca 'Romania normala', anuntand ca a decis sa-mi retraga ordinul 'Steaua Romaniei', in grad de Mare Cruce, dupa ce ma invitase la Cotroceni, la receptia organizata cu ocazia Zilei nationale. Recunosc, am mers la Cotroceni crezand ca, in al doilea mandat, Iohannis va incerca sa ajute la o reconciliere nationala, dupa dezbinarea din ultimii ani. M-am inselat iar gestul sau meschin de astazi nu prevesteste nimic bun", comenteaza Adrian Nastase pe blog.

El face un inventar al meritelor pentru care a primit distinctia si, prin comparatie, califica drept "nesemnificativa" activitatea din primul mandat a presedintelui Iohannis.

"O eventuala retragere a decoratiei primite de mine in 30 noiembrie 2002, 'pentru intreaga activitate pusa in slujba promovarii si dezvoltarii Romaniei, pentru competenta si abnegatia dovedite in actul guvernarii', in principal pentru eliminarea vizelor, eforturile de integrare in NATO si UE, modernizarea si cresterea economica nu vor putea fi sterse din cartile de istorie si vor putea fi comparate cu activitatea nesemnificativa a lui Iohannis din mandatul sau de presedinte", spune Nastase.

Fostul premier sustine in continuare ca cele doua condamnari ale sale au avut, de fapt, obiective politice si ca a primit de la romani "decoratia" lor.

"Romanii mi-au acordat insa 'decoratia' lor, in conditiile in care dupa 4 ani de guvernare, PSD a obtinut, in 2004, acelasi procent la alegeri ca si la intrarea la guvernare - 37%. Vom vedea ce rezultat va avea guvernul Iohannis...

Condamnarea mea in 2012 ca si cea din 2014, au avut obiective politice cunoscute. Poate ar trebui sa reamintesc, din cand in cand, felul in care am fost condamnat prin "rationamente logico-juridice" si in lipsa unor probe directe in Dosarul afiselor electorale, cu cei 971 de martori ai DNA. Sau condamnarea in dosarul Zambaccian cu probe - corpuri delicte care includeau bancnote ce au fusesera tiparite ulterior de Trezoreria americana. Chiar si Basescu, somat de clientii sai politici (cunoscutii 'intelectuali') sa-mi retraga decoratia (legea ofera presedintelui POSIBILITATEA de retragere a ordinului) a preferat sa spuna 'Nastase a fost condamnat pentru o gainarie (stia el ce spune). Nastase nu si-a vandut tara. Electoratul iti poate ierta asta'".

Citeste mai multe despre acuzatiile care i s-au adus lui Adrian Nastase.

In finalul postarii, Adrian Nastase spune ca nu considera ca fiind justificata retragerea ordinului si ca va lua "masurile cuvenite", dupa publicarea deciziei in Monitorul Oficial.

"Nu cred ca, dupa 7 ani de la condamnare din 2012, respectiv 5 ani de la cea din 2014 si dupa invitarea mea la Cotroceni, cu ocazia Zilei nationale, intentia de retragere a ordinului are justificare. De aceea, voi astepta contr-semnarea de catre premier si publicarea in Monitorul oficial pentru a lua masurile cuvenite", scrie Nastase.

Adrian Nastase, decorat cu Steaua Romaniei in 2002, dar ulterior condamnat de doua ori la inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie, a fost invitat de Administratia Prezidentiala la receptia oferita cu ocazia Zilei Nationale, in schimb alti membri ai Ordinului, printre care Stere Gulea, Cristian Preda sau Augustin Zegrean, nu au fost considerati demni de aceeasi onoare.

Cine a intocmit lista invitatilor si in baza caror criterii nu se stie, in conditiile in care Administratia Prezidentiala nu a raspuns pana acum solicitarii adresate de Ziare.com. Insa, au existat numeroase dezbateri publice pe tema prezentei lui Adrian Nastase duminica, 1 decembrie, la receptia oferita la Cotroceni de presedintele Iohannis, iar printre argumentele invocate a fost si acela ca Legea 29/2000 privind sistemul national de decoratii al Romaniei prevede la art. 47 urmatoarele: "Cavalerii Mari Ofiteri, Mari Cruci si Colan ai Ordinului Steaua Romaniei si cavalerii Mari Cruci ai ordinelor Serviciul Credincios si Pentru Merit sunt invitati, prin grija Cancelariei Ordinelor, la receptiile oferite de Presedintele Romaniei cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei".

Citeste mai multe despre Cine a facut lista invitatilor si de ce au fost exclusi unii membri ai Ordinului Steaua Romaniei.

La zece zile dupa invitarea lui Adrian Nastase la receptia de la Cotroceni, timp in care subiectul a fost intens dezbatut, marti, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca a decis sa retraga decoratiile persoanelor cu condamnari penale.

Misterele prezentei lui Adrian Nastase la receptia de la Cotroceni: In ce conditii poate fi retras Ordinul Steaua Romaniei

Marea reconciliere nationala. Cu Adrian Nastase

Unul dintre organizatorii mitingurilor diasporei ii cere din nou presedintelui Iohannis sa-i retraga decoratia lui Adrian Nastase

Societatea Timisoara ii solicita lui Iohannis sa retraga decoratiile condamnatilor, printre care Adrian Nastase si Rodica Stanoiu. Va reactiona la aceasta a patra sesizare?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Adrian Nastase reactie retragere ordin Iohannis , #condamnat