Lacrimile de crocodil ale domnului Dragnea la o aniversare solemna

Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 08:44
13333 citiri
Lacrimile de crocodil ale domnului Dragnea la o aniversare solemna

Inteleg ca erorile sunt omenesti, dar sa aniversezi 15 ani de la aderarea tarii la NATO si sa nu-l inviti la sedinta solemna pe prim-ministrul Romaniei din acea vreme, asta sa ma tai si tot n-am sa cred ca provine dintr-o simpla eroare.

Multi prim-ministri a avut Romania in ultimii ani si multi presedinti de partid majoritar, pentru ca, luand lista la mana, sa scape unul printre degete? Iar Adrian Nastase nu este "unul". Este chiar cel care a pus umarul, orientand politica tarii spre Europa si spre Vest, intr-un stil pe care actualul guvern nu reuseste decat sa-l mimeze.

As porni de la declaratia facuta marti de Liviu Dragnea: "Chiar daca nu este in sala din cauza unei erori impardonabile a staff-ului celor doua camere, il salut pe dl prim-ministru Adrian Nastase, in mandatul caruia Romania a fost acceptata in NATO".

Doua nuante se desprind de aici: prima rezulta din "il salut" - adica eu, de la inaltimea mea de mare mahar, ii dau binete acestui batranel, devenit istorie. E un fel de "noroc, sefu'!". A doua nuanta priveste insasi eroarea, calificata ca impardonabila, printr-un termen recent intrat in vocabularul lui "daddy".

Cand a mai fost impardonabila vreo eroare in jurul lui Dragnea? I-a "pardonat" cumva pe Tutuianu, Banicioiu, Firea, Campeanu, Mocioalca si multi altii care nici macar nu facusera vreo eroare, ci numai cracnisera contra jupanului?

Poate ar fi de crezut ca domnul Dragnea regreta eroarea, daca ne spunea si cum l-a pedepsit exemplar pe cel care a facut-o. Pe altii ii excludea din partid, le lua toate functiile, ii surghiunea inapoi in judetul din care plecasera sau ii eticheta "sobolani".

Dar, daca eroarea este etichetata numai impardonabila si in rest trecuta cu vederea, asta suna mai curand a lacrimi de crocodil decat a regret.

Observ ca, in cazul fostului premier omis din lista invitatilor, in loc sa fie printre primii, nici nu exista vreun vinovat: impardonabil a ajuns intregul staff al celor doua Camere, adica un fel de prinde orbul si scoate-i ochii - cum spune un nu tocmai elegant proverb popular.

De altfel, respectiva intamplare, atat de impardonabila, mi se pare chiar cusuta cu ata alba din multe puncte de vedere. Domnul Nastase relateaza ca invitatia i-a parvenit la orele 12:00 pentru sedinta care incepea la 14:00.

Adica, exact cat trebuie ca sa nu poata clama ca n-ar fi fost invitat, dar suficient de tarziu ca sa nu mearga, considerandu-se prea vertical pentru a onora intarziata invitatie a succesorului sau.

Cineva este vinovat ca a intarziat, dar, daca faptul s-a produs, nu se repara tratand invitatul ca pe un accesoriu. Parca, daca domnului Dragnea i se parea ca eroarea este atat de regretabila, s-ar fi cuvenit sa-l sune personal, ca sa-si ceara scuze de la fostul premier si sa-i solicite participarea.

Opinez ca, daca n-a facut-o, inseamna ca n-a vrut-o, desi domnul Nastase putea fi nu numai invitat, ci chiar inscris la cuvant. Macar pentru cele cateva vorbe care meritau spuse in sala, nu pe retelele de socializare: "Pe 29 martie 2004, am depus instrumentele de ratificare, la Washington, pentru aderarea la NATO iar, cateva zile mai tarziu, in 2 aprilie, a fost inaltat steagul Romaniei la sediul NATO de la Bruxelles".

Imi suna ca un fel de "veni, vidi, vici". Si poate chiar frica de asemenea cuvinte a facut ca fostul premier sa fie omis de pe lista "din eroare".

De multa vreme, Liviu Dragnea nu accepta succesul nimanui, in afara de al sau. N-as vrea sa para ca deviez de la subiect, dar a mers pana acolo, incat isi asuma, pe propriul nume, recenta majorare a alocatiilor pentru copii, adoptata prin amendamentul liberalilor.

Dar mai este un aspect. Prezenta in sala a fostului premier Nastase ar fi eclipsat-o grav pe doamna Dancila si pe mentorul domniei sale, Dragnea. Nu sunt deoc fan al lui Nastase - ba dimpotriva - nici al PSD - si mai dimpotriva.

Dar la intrebarea "ce a facut Nastase in mandatul sau?", este destul sa-ti aduci aminte de aderarea la NATO si despre acel steag al Romaniei, inaltat la Bruxelles in 2 aprilie. Ce fapta mareata a realizat pana acum Viorica Dancila, in afara de alocutiunile citite de pe hartiile consilierilor si de jenantele convorbiri pentru mutarea unei ambasade, a carei mutare nu este inca hotarata?

Prezenta unui fost premier care, cat de cat, facuse ceva demarand in forta Autostrada Transilvania, cam abandonata de urmasi, deruland o buna parte din Autostrada Soarelui, aducand aderarea la NATO, plus o remarcabila stabilitate politica, se mai pastreaza inca vie in memoria romanilor.

Nimic asemanator nu putem spune despre guvernul instabil Dragnea-Gridneanu-Tudose-Dancila.

Dar observa oricine ca nu este prima oara cand Liviu Dragnea evita sa intalneasca persoane care l-ar putea pune pe dansul in umbra.

Raman la ideea ca din acest motiv a evitat sa participe in ianuarie la festivitatea de la Ateneul Roman privind preluarea presedintiei ConsEU de catre Romania si din acelasi motiv impardonabila eroare de a nu-l lasa in lumina reflectoarelor pe Adrian Nastase.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Aniversare aderare NATO, #aderare NATO 15 ani, #Adrian Nastase omis lista invitati , #PSD
Comentarii