Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Penalii de rang inalt care au fost la Ateneu, la ceremonia cu liderii UE (Galerie foto)

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 11 Ianuarie 2019, ora 13:42
17088 citiri
Penalii de rang inalt care au fost la Ateneu, la ceremonia cu liderii UE (Galerie foto)
Foto: Agerpres/Flickr/Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii

Fostul premier al Romaniei, Adrian Nastase, si fostul ministru de Externe, Adrian Severin, condamnati definitiv pentru fapte de coruptie, au participat ieri la ceremonia de la Ateneul Roman dedicata preluarii presedintiei rotative a UE.

A fost un eveniment la care liderii europeni prezenti - Donald Tusk (Consiliul European), Antonio Tajani (Parlamentul European), Jean Claude Juncker (Comisia Europeana) - au vorbit despre respectarea statului de drept, a valorilor europene si combaterea coruptiei.

"A actionat in cel mai pur stil mafiot"

Adrian Nastase a fost condamnat in doua dosare de coruptie, Zambaccian si Trofeul Calitatii, la o pedeapsa totala de 4 ani si 6 luni.

"Inculpatul Nastase nu a avut nicio retinere de a actiona in cel mai pur stil mafiot", scriau judecatorii Inaltei Curti, in sentinta de condamnare.

Magistratii motivau ca Adrian Nastase "nu a inteles cum functioneaza statul de drept" si ca, "prin tot ceea ce a facut impreuna cu complicii sai, a dezvoltat un model al coruptiei la cel mai inalt nivel din stat".

Foto: captura video Privesc.eu

"A lezat prestigiul PE"

Adrian Severin, fost ministru de Externe si europarlamentar, a fost condamnat definitiv in 2016 la patru ani de inchisoare cu executare, fiind gasit vinovat de luare de mita si trafic de influenta. Fostul politician a stat chiar in loja liderilor europeni.

Foto: captura video Youtube/TVR

Si in cazul lui Severin, magistratii au motivat sentinta in termeni duri:

"Prin lipsa de probitate de care inculpatul a dat dovada, acesta a transformat inalta functie publica detinuta intr-o sursa de venituri ilicite, desi sumele incasate legal de la Parlamentul European erau indestulatoare, iar inculpatul nu este o persoana in stare de nevoie, avand in vedere declaratiile de avere ale acestuia.

In egala masura, prin conduita sa ilicita inculpatul Severin Adrian a lezat prestigiul Parlamentului European in care si-a desfasurat activitatea si a zdruncinat increderea publica in aceasta institutie esentiala a Uniunii Europene, confirmand suspiciunile referitoare la posibilitatea influentarii membrilor acestui for contra unor sume de bani.

Nu in ultimul rand, prin activitatea sa infractionala inculpatul Severin Adrian a consolidat imaginea Romaniei ca fiind o tara profund corupta, care in loc sa stapaneasca acest flagel, il exporta la nivel european printr-unul dintre reprezentantii sai alesi".

Misteriosul comisar Titi Sultan

Un personaj discret care s-a asezat in spatele lui Adrian Severin este fostul subcomisar Titi Sultan - fost asistent universitar la Academia de Politie. Barbatul a fost arestat in 2004 intr-un dosar de coruptie.

Foto: captura video Youtube/TVR

In 2004, el a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta.

"In vara anului 2002, inculpatul Sultan Titi a pretins, de la trei absolventi ai Academiei (intre care si doi ofiteri de politie judiciara din Parchetul National Anticoruptie) cate 500-600 USD, pentru a interveni pe langa membrii comisiilor de reexaminare a lucrarilor de licenta, in vederea promovarii examenelor si pentru a comunica subiectele de admitere la Facultatea de drept in anul universitar 2002-2003", acuzau procurorii.

Titi Sultan a postat si pe contul de Facebook fotografii de la eveniment.

Politicienii trimisi in judecata

In sala Ateneului au fost mai multi politicieni implicati in dosare in penale:

Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, acuzat de marturie mincinoasa, achitat in faza de fond. Dosarul este in faza de apel la completul de 5 judecatori de la Inalta Curte.

Foto: Guvernul Romaniei

Victor Ponta, fost premier, acuzat de complicitate la evaziune fiscala si spalarea banilor in dosarul "Turceni-Rovinari", achitat in faza de fond. Dosarul este in faza de apel la completul de 5 judecatori de la Inalta Curte.

Foto: Agerpres/Flickr/Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii

Petre Roman, fost premier, acuzat de crime impotriva umanitatii in Dosarul Mineriada. Cazul este in faza de fond la Inalta Curte.

Foto: captura video Privesc.eu

Sevil Shhaideh, fost vicepremier, judecata in Dosarul Belina pentru abuz in serviciu. Cazul este pe rolul Tribunalului Bucuresti.

Foto: captura video Privesc.eu

Adrian Gadea, fost presedinte al CJ Teleorman, judecat pentru complicitate la abuz in serviciu in Dosarul Belina. Cazul este pe rolul Tribunalului Bucuresti.

Foto: captura video Privesc.eu

Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
De ce au eșuat negocierile AUR cu Pro România. Victor Ponta: “Am fost zdrobiți de mamutul acesta PNL-PSD” VIDEO
De ce au eșuat negocierile AUR cu Pro România. Victor Ponta: “Am fost zdrobiți de mamutul acesta PNL-PSD” VIDEO
La începutul lunii martie 2024, vestea că Pro România negociază o alianță cu AUR a stârnit reacții vehemente din partea membrilor dar și a susținătorilor formațiunii politice conduse de...
#Adrian Nastase, #adrian severin, #Victor Ponta, #Sevil Shhaideh , #condamnat